Kan dit gulv tåle at blive slebet?
Afslibning er ikke noget, man kan tage og gøre i tide og utide, da gulvbelægningen bliver tyndere og tyndere hver gang. Det betyder dog ikke, at det ikke er nødvendigt. Der vil nemlig komme et tidspunkt, hvor lakken bliver slidt igennem, eller hvor ridser og hakker vil fylde hele overfladen og trægulvet vil derfor se trist og grimt ud. Hvor mange slibninger gulvet kan klare, kommer dog klart an på gulvet, og hvor stort et slidlag, der er tilbage på gulvet.
Der bliver nemlig fjernet et par millimeter hver gang, gulvet bliver slebet. Hver derfor opmærksom på, at det kan tænkes, at det giver bedre mening at friske gulvet op med en grundig afrensning og ny sæbe eller oliebehandling, hvis ikke gulvet er meget skadet. Det kan dog ikke lade sig gøre på samme måde, hvis gulvet er lakeret. Det er altså værd at overveje, når du vælger efterbehandling. Læs mere på https://gulvkanonen.dk/.
Gulvtyper
Der er forskellige gulvtyper, og afhængig af din type, vil dit gulv kunne tåle mere eller mindre slibning. Et massivt gulv, vil kunne klare flere slibninger end f.eks. et lamelgulv. De er nemlig formet af massive brædder, og samlet med not og fer. Her er det vigtigt, at der ikke bliver slebet så langt ned, at samlingen bliver svækket. Det kan dog heldigvis tjekkes relativt nemt, ved at stikke en tynd spartel ned i samlingen og måle højden til feren. Hvis der er minimum 4 mm ned, kan du roligt begynde at slibe gulvet. Det er dog vigtigt, at det ikke er mere end det.
Når du har lamelgulv, er det bygget op af forskellige lag, ofte et slidlag lavet af massivt træ, en spånplade i midten og så en billig træsort på undersiden. Her kommer det meget an på slidlagets tykkelse. De bedste kvaliteter har et lag på ca. 6 mm. og de tyndeste på ca. 2.