Vinduer har stor betydning

06 oktober 2021
Mette Nielsen

editorial

Vinduer i en bolig er nok noget af det, mange slet ikke tager stilling til i hverdagen, i hvert fald ikke hvis de fungerer og lyser glider ubesværet ind. Fungerer lyset i boligen til gengæld slet ikke, så begynder vi at overveje, hvad der er galt med de vinduer, vi har.

Vinduer er vores kig til omverdenen, når vi står i vores hjem og kigger ud. Det er også via dem, folk kan kigge ind til os, og de kan variere utrolig meget i deres udseende. Det er måske en overdrivelse at sige, at vinduer kan være flotte, men der er noget om sagen. De kan nemlig være flotte eller et godt match til den bolig, de sidder i. Når de er det, så fuldender vinduerne boligens arkitektur, og på den måde spiller de en stor rolle.

Lyset er en kilde til velvære

Når først vi begynder at kigge på de vinduer, der er omkring os – i vores eget hjem, andres hjem og naboens, så går det op for os, at der findes utrolig mange slags vinduer og kombinationer af boliger og vinduer. Der er steder, hvor det udefra fungerer super godt, og steder hvor det slet ikke fungerer. Det kan du tydeligt se, når du kigger på boligen – er der et godt samspil eller virker huset forkert i sit udtryk, så er det måske skiftet vinduer en gang eller sat nye i uden omtanke for husets udseende.

Det er vigtigt at have i tankerne, at dine vinduer skal passe til huset, hvis du står overfor en udskiftning. Du bør ikke bare skifte løs uden at overveje, hvad det gør ved huset udtryk og den retning du gerne vil præge huset i – her kan det være en god idé at tage en snak med en professionel omkring den del, da det ender med stor betydning for resultatet.

Det samme gør sig gældende indvendigt. Her skal du huske på at udforming og størrelse på vinduerne har stor betydning for lysindfaldet og ofte også varmeindfald fra solen. Det skal du have med i din overvejelse, når du skal købe nye vinduer.

Flere Nyheder